Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Format & Partition στους σκληρούς σας! (Windows XP & Vista )

Καταρχάς επειδή οι φωτογραφίες που αφορούν στην παραμετροποίηση των ρυθμίσεων στο BIOS έχουν παρθεί από BIOS της Phoenix να ξέρετε ότι τόσο αυτή εικόνα όσο και οι υπόλοιπες που αφορούν το γενικό installation μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς.

Για να σας φύγει η περιέργεια τα screenshots τα τράβηξα από το VMware Workstation, σιγά μην έκανα 2 απανωτά formats για να σας δείξω την διαδικασία με screenshots :P

• Καταρχάς κάτι κοινό και για XP & Vista, αφού βάλετε το CD/DVD εγκατάστασης στο CD/DVD drive και εκκινήσετε τον υπολογιστή σας, πατήστε το πλήκτρο του BIOS (συνήθως del ή F2) αμέσως μόλις σας δοθεί η ευκαιρία πριν από το Booting του λειτουργικού σας.

Από εκεί αναλόγως με το Bios που έχετε θα πρέπει να κινηθείτε ανάλογα αλλά προς τον κοινό στόχο, δηλαδή την ρύθμιση της 1ης κατά σειράν συσκευής booting.

clip_image002

Σε περίπτωση που έχετε διαφορετικό BIOS ψάξτε για Boot devices, Boot sequence, Boot from ή γενικά κάτι που να έχει σχέση με το Booting του υπολογιστή. Μόλις το αλλάξετε φυσικά κάντε save και μετά βγείτε.

Ας αρχίσουμε με το Format ή/και Partition των Windows XP:

Βάλτε το CD εγκατάστασης των Windows XP στο drive και μετά επανακτήστε τον υπολογιστή. Στη συνέχεια πριν το booting των Windows θα σας δοθεί περιθώριο 5 δευτερολέπτων κατόπιν εμφάνισης της οθόνης που γράφει “Press Any key to Boot From CD . . . . ) Όταν πατήσετε κάποιο κουμπί θα αρχίσει αυτόματα το φόρτωμα των απαραίτητων αρχείων για την εγκατάσταση.

clip_image004

Μετά από αυτό η εγκατάσταση θα ελέγξει την πιθανότητα ύπαρξης άλλου λειτουργικού και θα σας ενημερώσει προκειμένου να αποφύγετε βλάβη του.

Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιο άλλο λειτουργικό εγκατεστημένο ή ο σκληρός είναι καινούριος τότε θα φανεί η παρακάτω εικόνα:

clip_image006

Τώρα σε περίπτωση που δε θέλετε να χωρίσετε τον σκληρό σε partitions απλός πηδήξτε το επόμενο βήμα:

Με το C μπαίνετε στο μενού του partitioning όπου θα πρέπει να δώσετε το μέγεθος σε mbytes του χώρου που θα θέλατε να έχει το πρώτο partition σας.

clip_image008

Βάλτε τα mbytes που θέλετε και πατήστε enter για να δημιουργήσετε το partition

clip_image010

Στη συνέχεια διαλέξτε πιο από τα partitions που δημιουργήσατε θα θέλετε να περιέχει το λειτουργικό σας και συνεχίστε πατώντας το enter για να βρεθείτε στην επόμενη οθόνη:

clip_image012

Κατά προτίμηση διαλέξτε το NTFS quick για να τελειώσει με το format γρήγορα. Αν επιλέξετε FAT32 θα έχετε κάποιους περιορισμούς στο μέγεθος των αρχείων που θα μπορείτε να βάλετε (δεν γίνεται να ξεπερνάνε τα 4GB /αρχείο).

Μετά ακολουθεί η επόμενη οθόνη όπου γίνεται το format

clip_image014

….Και μετά

clip_image016

Η εγκατάσταση των απαραίτητων αρχείων…

Και τέλος μετά την εγκατάσταση των αρχείων ο υπολογιστής θα παρακινήσει αλλά αυτή τη φορά δε πρέπει να πατήσετε κάποιο πλήκτρο για να αρχίσετε την εγκατάσταση ξανά. Θα συνεχίσει το installation από τα αρχεία που έχει ήδη εγκαταστήσει στον σκληρό χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως αργότερα δε θα χρειαστεί αρχεία από το CD οπότε μη το βγάλετε ακόμα από το Drive.

Μετά το σύντομο loading του logo των Windows XP θα βρεθείτε στην επόμενη οθόνη όπου τελειώνει η εγκατάσταση και μετά τοποθετείτε μόνοι σας το CD-Key όταν σας ζητηθεί.

clip_image018

Τώρα που ξεμπερδέψαμε με τα Windows XP ας ξεκινήσουμε την εγκατάσταση για το «Μαύρο πρόβατο» της Microsoft τα γνωστά σε όλους Windows Vista

Αφού ρυθμίσετε το BIOS ώστε να bootάρει από CD/DVD, βάλτε το DVD εγκατάστασης στο drive σας και πατήστε κάποιο κουμπί όταν σας ζητηθεί για να μπείτε στην εγκατάσταση.

Μόλις πατήσετε κάτι θα εμφανιστεί η επόμενη οθόνη

clip_image020

Και αμέσως μετά την φόρτωση (που μπορεί να αργήσει 2-3 λεπτά ανάλογα με το hardware σας) θα δείτε την επόμενη οθόνη:

clip_image022

Τώρα, επιλέγοντας τις ρυθμίσεις που θέλετε και αφού πατήσετε το next θα βρεθείτε μπροστά στην επόμενη οθόνη…

clip_image024

Η οποία μάλλον δε χρειάζεται διευκρινίσεις…

Στην συνέχεια θα σας ζητηθεί το κλειδί προϊόντος σας το οποίο θα το βρείτε στην συσκευασία των windows vista( ναι αυτή την εφετζίδικη παράξενη πλαστική μάζα η οποία ούτε καν χωράει στο ράφι με τα υπόλοιπα DVD cases…)

clip_image026

Αλλά εδώ ανάλογα με την έκδοση που έχετε μπορείτε να επιλέξετε να μην εισάγετε τώρα το CD-Key αλλά να επιλέξετε την έκδοση του λειτουργικού από την επόμενη οθόνη (εφόσον δεν εισάγετε τον αριθμό κλειδί..)

clip_image028

Σε αυτή τη περίπτωση το κλειδί θα πρέπει να το εισάγετε εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της εγκατάστασης , κάτι το οποίο είναι εν μέρει καλό για να δοκιμάσετε τα πλεονεκτήματα της Ultimate έκδοσης (της «φτηνής!» ) έναντι των άλλων (των «ακριβών») .

Μετά από τις 2 εκδοχές της εισαγωγής κλειδιού θα βρεθείτε σε αυτή την οθόνη:

clip_image030

όπου απλά αποδέχεστε τους όρους και συνεχίζετε την εγκατάσταση. Τώρα εφόσον φτάσατε μέχρι εδώ μέσω του booting θα σας δίνετε μόνο μία επιλογή, αυτή του καθαρού install

clip_image032

όπου και clickάρετε το Custom.

Εδώ σας δίνετε για πρώτη φορά η δυνατότητα να φορμάρετε τον σκληρό και να δημιουργήσετε partitions : clip_image034

αν δε χρειάζεστε partitions απλά πατάτε επόμενο και συνεχίζετε την εγκατάσταση, ειδάλλως:

clip_image036

πατώντας στο νέο σας δίνετε η επιλογή ρύθμισης του μεγέθους του νέου διαχωρισμού του δίσκου σας, και αφού επιλέξετε το μέγεθος πατάτε apply (ενδέχεται να κάνει το πολύ 1 λεπτό να τελειώσει ανάλογα με το Hardware).

clip_image038

Μετά από αυτό clickάρετε στο next και επιτέλους η εγκατάσταση αρχίζει… clip_image040

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου